Veluwezoom-uitvaartverzorging

Denkt met u mee, ook na uw overlijden

Wat te doen na overlijden

Direct na het overlijden dient door een (schouw)arts de doodsoorzaak te worden vastgesteld.

Bij een thuisoverlijden neemt u contact op met uw huisarts, of met de dienstdoende huisartsenpost. Bij een natuurlijk overlijden zal hij/zij de benodigde formulieren opmaken.

Bij een overlijden in een ziekenhuis, hospice of verpleeghuis wordt de arts voor u door de instelling in kennis gesteld.

Vervolgens neemt u met ons contact op. 06 - 14 15 01 21.

Wij zijn dag en nacht bereikbaar en staan voor u klaar. Vanaf het eerste contact zal onze medewerker u verder begeleiden. Met hem/haar bespreekt u de vervolg stappen.

U kunt al wel de volgende zaken opzoeken:

·        Kleding voor de overledene klaar leggen.

·        Trouwboekje (indien aanwezig), identiteitsbewijs of paspoort.

·        Het uitvaartwensenboekje of ander wensenformulier.

·        Adressenlijst voor het versturen van de rouwkaarten samenstellen.

·        Polis(sen) van eventuele uitvaartverzekering(en) opzoeken.

Overbrengen.

Indien de overledene elders is overleden dan brengen wij hem/haar over naar de door u opgegeven locatie. Voor het overbrengen maken wij gebruik van onze speciaal daarvoor uitgeruste voertuigen. In deze voertuigen zijn alle materialen aanwezig om het overbrengen op een respectvolle wijze te kunnen uitvoeren.

Verzorging.

De laatste verzorging wordt door ons op een respectvolle en vakkundige wijze uitgevoerd. Wij doen dit al dan niet samen met de nabestaanden.

De verzorging bestaat uit de lichamelijk verzorging, het kleden en het sluiten van de ogen en mond. Ook het verwijderen van een pacemaker behoord tot het verzorgen.

Ons doel is om elke overledene toonbaar te maken voor een waardig afscheid.

Opbaren.

Na het verzorgen zal de overledene worden opgebaard. Dit kunnen wij voor u in huiselijke kring realiseren of bij een door u opgegeven locatie. Hierbij kunt u denken aan het opbaren in ons eigen of een ander uitvaartcentrum, in een verzorgingstehuis of bijvoorbeeld een kerk. Wij verzorgen het opbaren en leveren alle daarbij noodzakelijke materialen.

U kunt een keuze maken uit meerdere vormen van opbaren waarop de overledene kan worden opgebaard. U kunt onder andere kiezen voor het opbaren op bed, op een opbaarplank of in een kist. 

Bij de meeste opbaringen wordt gebruik gemaakt van een koelplaat waar de overledene door gekoeld wordt. Hierdoor wordt het natuurlijke proces van achteruitgang vertraagd. Er bestaat ook de mogelijkheid het lichaam te balsemen (zie thanatopraxie) of gebruik maken van Bios Sac 200.

Bio Sac 200, een nieuwe, gebruiksvriendelijke en natuurlijke manier van opbaren

Om voor nabestaanden respectvol afscheid te kunnen nemen is het belangrijk om het lichaam van de overledene in een zo optimaal mogelijke staat te behouden. Het helpt nabestaanden in het rouwproces wanneer het lichaam tijdens de opbaring zo natuurlijk en herkenbaar mogelijk blijft.

Momenteel zijn er twee methoden die het meest gebruikt worden bij het (thuis) op baren, de koelplaat en thanatopraxie.  Maar nu is er een nieuwe methode in Nederland, Bio Sac 200. Dit is een duurzaam innovatief en uitgebreid getest product dat het principe van ecologisch bewaren hanteert. Bio Sac 200 is een 100% natuurlijke manier om een dierbare zo goed mogelijk te behouden. Het is zoals Egyptenaren vroeger hun overledenen opbaarden.

Productuitleg Bio Sac 200

Bio Sac 200 bestaat uit twee componenten: actieve koolstof en klei. Deze fungeren als een filter. Ze absorberen toxische vloeistoffen en dampen. Zo worden geur en vocht geabsorbeerd, de werking is net als bij geur en vocht vreters.

De klei en koolstof zitten in een klein zakje. Er worden 2 zakjes geplaatst op de droge blote buik, direct onder de navel. De stoffen worden opgenomen in de zakjes en vertragen op deze manier het ontbindingsproces. Bio Sac 200 is 100% biologisch afbreekbaar. Het lichaam kan na de periode van opbaring zonder problemen vervoerd, begraven of gecremeerd worden.

Deze nieuwe manier van opbaren betreft een niet invasieve methode en biedt een optimaal aangezicht en temperatuur van de overledene voor de nabestaanden. Het lichaam geeft geen nare geuren af, het is een natuurlijke en duurzame manier van conserveren. De werkwijze en behandeling van de zakjes is erg eenvoudig, de zakjes zijn hygiënisch en makkelijk in het gebruik.  Een vernieuwend product met veel voordelen voor de nabestaanden en de uitvaartondernemer.

Quotes uit de branche

-         “Ik was sceptisch, maar kan niet anders dan beamen dat het resultaat na vier dagen nog prachtig is”

-         “Mooie gulle middenweg tussen de twee bestaande manieren van thuisopbaring. De natuur gaat toch na verloop van aantal dagen haar werk doen, wat het voor nabestaanden minder moeilijk maakt als de kist gesloten moet worden”

-         “Helaas veel overleden mensen gezien, maar niemand was zo mooi als mijn overleden vrouw”

-          “Ongelofelijk hoe mooi het gezicht en de handen blijven, onvoorstelbaar”

-         “Bijzonder, zelfs na vier dagen geen enkele nare geur”

-         “Met verbazing heb ik gekeken, elke dag weer naar het mooie resultaat”

-         “Revolutionair voor de thuisopbaring”

-         “Voor mij als uitvaartondernemer uniek dat de overledene ‘aaibaar’ blijft zeker in het geval van het overlijden van een klein kind”

http://www.kooijmanconserfilenature.com voor meer informatie

Maak ons uw idee kenbaar en wij zullen u daarin zo goed mogelijk adviseren.

Thanatopraxie.

Thanatopraxie (ook wel lichte balseming genoemd) is een moderne methode om een overleden lichaam tijdelijk te conserveren, tot maximaal 10 dagen na overlijden. Dit is een behandeling waarbij een conserverende vloeistof, vaak met formaldehyde in de oplossing) in het lichaam wordt gebracht, met als doel de natuurlijke ontbinding door de inwendige bacteriën tijdelijk stop te zetten.

Voor thanatopraxie kan worden gekozen als de dag van de uitvaart meer dan 5-6 dagen na de dag van overlijden ligt. Een tweede reden om thanatopraxie toe te passen ligt op het gebied van cosmetische verbetering.

Onze medewerkers kunnen u informeren en adviseren over thanatopraxie.

Voor de thanatopraxie huren wij gespecialiseerde mensen in. De behandeling wordt om hygiëne en veiligheidsredenen niet thuis uitgevoerd. Wij nemen de overledene voor de behandeling mee naar onze contacten in een verzorgingsruimte. De behandeling duurt circa 2-4 uur. Daarna staat de overledene weer tot uw beschikking en kunnen we zorg dragen voor de thuisopbaring.

Begraven of cremeren.

Eén van de eerste keuzes die u na een overlijden maakt, is de keuze begraven of cremeren. Religie en traditie kunnen bij deze keuze houvast bieden.

Veel mensen maken voor het overlijden al kenbaar of ze willen worden begraven of gecremeerd. Is de wens niet bekend dan kunt u als nabestaande zelf bepalen waar u zich prettig bij voelt.

Verschillen begrafenis of crematie:

Begraven:

·        U en andere nabestaanden kunnen een graf bezoeken.

·        Een begrafenis is over het algemeen duurder door grafkosten en grafmonument.

·        Een graf heeft onderhoud nodig.

·        Grafkosten worden voor een bepaalde tijd afgekocht. Daarna kunnen de grafkosten worden verlengd.

Cremeren:

·        U kunt de as van uw dierbare dichtbij u houden.

·        U heeft meerdere mogelijkheden voor de as.

·        De kosten voor de crematie liggen meestal lager dan de grafkosten.

·        Bij het bewaren van de as in een columbarium of urnennis heeft men te maken met kosten na het cremeren.

Staatsievervoer.

Nergens ligt de stiptheid van de dienstverlening, de houding van de chauffeur en het uiterlijk van het voertuig zo gevoelig als bij het rouw- en volgvervoer op de dag van de uitvaart. Dat vindt u en dat vinden wij. Daarom werken wij nauw samen met gerenommeerde partners die gespecialiseerd zijn in dit vervoer. Wij verzorgen voor u het rouw- en volgvervoer. U heeft een brede keuze uit een ruim aanbod van voertuigen passend bij de overledene.